AĞRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

‘Eğitim Geleceğim’ Konferansı

İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, ilköğretim okullarında toplam 130 bin 886 öğrenciden erkek ve kızların oranlarının hemen hemen eşit olduğunu, ortaöğretimde ise öğrencilerin yüzde 57’sinin erkek yüzde 43’ünün de kızlardan oluştuğunu söyledi.
‘Eğitim Geleceğim’ Konferansı

“Kız Çocuklarının Okullulaşmasının Arttırılması Projesi” kapsamında düzenlenen ‘Eğitim Geleceğim’ konferansı Grand Cenas Otel´de yapıldı. Konferansın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, eğitimin eşitlik ve kalkınma hedeflerine ulaşılması için gerekli bir araç olduğunu ifade etti.

 

Başak, “Kız Çocuklarının Okullulaşmasının Arttırılması Projesi kapsamında 16 pilot ilden biri olan Ağrı’da öğrenci sayılarımızı ve okullulaşma oranlarını ele alacak olursak; ilköğretim okullarımızdaki toplam 130 bin 886 öğrenciden erkek öğrencilerle kız öğrencilerin oranları hemen hemen eşittir. Ortaöğretimdeki 23 bin 507 öğrencimizin yüzde 57’si erkek, yüzde 43’ü kız öğrencilerden oluşmaktadır. İlköğretim okullarımızda kız - erkek öğrenci oranı eşit, ortaöğretimde kız öğrenci oranımızın daha düşük olduğu görülmektedir” dedi.

 

2 yıldır başarılı bir şekilde uygulanan “Yarın Sizdeyiz Projesi” kapsamında tüm velilerin ziyaret edildiğini de dile getiren Başak, “Öğretmenlerimiz her türlü engeli aşarak bizlere hem kapılarını açan hem yüreklerini açan insanımızı evlerinde ziyaret edip gönül köprüleri kurdular. Yarın Sizdeyiz Projesi kapsamında sadece 10 pilot okulumuzda, okulu bırakma riski olan ve devamsızlığı fazla olan 78 çocuğumuzun okula devamını sağladık. Müdürlüğümüz; defalarca ziyaret edilmesine rağmen örgün eğitime kazandırılamayan çocuklarımız için bir umut olan açık öğretim kayıt sürecinde de aktif ve planlı bir şekilde çalışma yürüterek 464 çocuğumuzun açık öğretime kaydının yapılmasını sağlamıştır. Alo 147 kapsamında müdürlüğümüze telefonla ulaşarak okula gönderilmediğini söyleyen 6 kızımızın aileleri ziyaret edilerek, okula kazandırdık. Yine projemizle ilişkilendirerek yürüttüğümüz ‘Her Anne Bir Okul’ projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi’nde Anne Eğitim Merkezi kurulmuş olup çalışmalar yürütülmektedir. Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile proje kapsamında ortak çalışmalar yapılmıştır. Engelli öğrencilerimize yönelik Evde Eğitim Hizmetleri verilmeye başlanmıştır. Anne Eğitim Merkezleri aracılığıyla özellikle annelerin eğitimine önem verilmiştir” dedi.

 

‘KIZINI OKUTMAYAN DİZİNİ DÖVER’

 

Kız çocuklarına eğitim hakkının verilmesinin aşama aşama ilerlediğini belirten Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan ise, “Kızını dövmeyenin değil de, kızını okutmayanın dizini dövdüğü gerçeğini herkesin bilmesi lazım. Eğer kadınlarımıza, kızlarımıza, çocuklarımıza öncelikle eğitim konusunda hak ettikleri desteği verseydik, tahmin ediyorum ki Türkiye bugün bu kadar sıkıntı yaşamazdı. Kadınlarımıza, kızlarımıza pek de iyi davranamadığımızı kabul etmek durumundayız. Ama aşama aşama kız çocuğu, erkek çocuğu ayrımından kurtuluyoruz. Özellikle kız çocuğu ile erkek çocuklarının okullaşma oranı neredeyse aynı. Bu bizi sevindiriyor. Hepimiz kız çocuklarımızın hem öğrenimi hem eğitimi ile ilgili gereken her türlü çabayı göstermek zorundayız. Burada da gayretin daha fazlası yine kadınlara düşüyor. Yani o klasik, saplantılı, ‘okuyup da ne olacağız’ fikrinin babaların, amcaların, dayıların zihninden çıkartılması daha ziyade kadınlarımıza bağlıdır. Neslimizin devamı, kültürümüzün devamı, irfanımızın, terbiyemizin devamı aslında tamamen kadınlarımızın kontrolünde gidiyor, onların elinden geçiyor. Biz belki biraz farklı yorumladık kendimizi, erkekler olarak kendimizi fazla ciddiye aldık” ifadelerini kullandı.

 

Kızların Eğitimi Projesi (KEP) kapsamında okula kazandırılan Ağrı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ferda Ergiş de, maddi imkansızlıklardan dolayı okula gidemediğini, ancak Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak´ın babasını ikna etmesi sonunda tekrar okula başladığını ve çok mutlu olduğunu söyledi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Doç. Dr. Sedat Benek ‘Eğitimin Bireysel Refaha ve Kentin Kalkınmasına Etkisi’, Yaşamın Renkleri Kadınlar Derneği Başkanı Handan Ateş ‘Kız Çocukların Okullulaşmasının ve Kadınların İş Yaşamına Katılmasının Önemi’, Ağrı Kamer Vakfı Başkanı Birgül Arat ‘Olumlu Rol Model ve Kızların Eğitiminin Önemi’, Girişimci İşkadınları Derneği’nden Dilan Özmen Özgün ‘Kadınların İş Yaşamına Katılmasının Önemi ve Kızların Eğitimi’ konularda birer sunum yaptılar. Konferans, halk ozanı Murat Tekin’in verdiği konserle sona erdi.

 

8216Eğitim Geleceğim8217 Konferansı 8216Eğitim Geleceğim8217 Konferansı 8216Eğitim Geleceğim8217 Konferansı 8216Eğitim Geleceğim8217 Konferansı 8216Eğitim Geleceğim8217 Konferansı

Fırat Mah. 934 Sk. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Blok No2 Merkez AĞRI - 0(472) 280 94 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.