AĞRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi

“Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesinde ‘Toplum Temelli Erken Çocukluk Hizmetlerinin Geliştirilmesi’ konulu çalıştay Ağrı’da yapıldı.
Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve UNICEF’in teknik destek sağladığı “Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesinde ‘Toplum Temelli Erken Çocukluk Hizmetlerinin Geliştirilmesi’ konulu çalıştay Ağrı’da yapıldı.

 

Bir restorantta yapılan çalıştaya, Ağrı Vali Yardımcısı Mahmuthan Arslan, Tutak Kaymakamı Murat Beşikci, Taşlıçay Kaymakamı Murat Zadeleroğlu, Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanı Murat Altındağ, Milli Eğitim Bakanlığı TEGM Program ve Materyal Geliştirme Grup Başkanlığı Program Şube Müdürü Filiz Türkmenoğlu, Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Beyazoğlu, UNICEF Proje Sorumlusu Özen Karaca, ilçe milli eğitim müdürleri, idareciler ve öğretmenler katıldı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ağrı Vali Yardımcısı Mahmuthan Arslan, “Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu okul öncesi eğitime destek projesinde 10 pilot ilden biri olarak sizleri burada görmekten memnuniyet duymaktayız. Öyle ki ilimiz bu alanda gerçek bir ihtiyaç sahibi olup son yıllarda hali hazırdaki kaynaklarımızla okul öncesi eğitim ilimizde gelişme göstermiş olmakla birlikte yeterli seviyeye ulaşmamıştır. Strateji Geliştirme Başkanlığı verilerine göre okul öncesine 2010-2011 çağ nüfusumuz 42 bin 787, okul öncesi öğrenci sayımız 5 bin 705 ve çağ nüfusuna göre okullaşma oranımız yüzde 19,51 dir. 2011-2012 verilerine baktığımızda ise çağ nüfusumuz 42 bin 428 olup okul öncesi öğrenci sayımız 6 bin 492 dir. Ocak 2012 itibariyle 98 yeni derslik açılmış, 679 yeni öğrenci kazandırılmış ve okullaşma oranımız yüzde 25,12’ye ulaşılmıştır. Bu veriler ile özellikle bölgemiz çocuklarının daha çok desteklenmesi gerekliliği ortadadır” dedi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanı Murat Altındağ ise, erken çocukluk döneminin, insan yaşamı içinde zihinsel ve fizyolojik gelişimin en hızlı olduğu çağ olduğunu belirtti.

 

Altındağ "Bu dönemde yaşanan gelişim, bireyin yaşamını nasıl geçireceğini belirleyen özelliklerini yakından etkilemektedir. Bu nedenle, erken çocukluk gelişiminde ortaya çıkabilecek eksiklikleri asgariye indirmek ve çocuğun bütünsel gelişimini olabilecek en üst düzeyde desteklemek gerekir. Okul öncesi eğitim hizmetleri, bu gelişimi desteklemek için kullanılan bir politika ve müdahale aracı niteliğindedir” diye konuştu.

 

Altındağ, “Toplum temelli okul öncesi eğitim modelleri, dünyada pek çok ülkede yaygınlaşan, erken eğitim hizmetlerinden faydalanamayan dezavantajlı çocuklar için kurumsal modeli tamamlayıcı nitelikte hizmetlerdir. Bu hizmetler toplum tarafından sahiplenilen, yürütülen ve yönetilen, özel sektör, sivil toplum, yerel idareler ve merkezi hükümet tarafından desteklenebilen esnek, dezavantajlı çocukların farklı ihtiyaçlarına cevap verebilen hizmet modelleridir. Bu yönüyle, toplumun aşağıdan yukarıya doğru seferber edilmesi yoluyla oluşturulur” şeklinde konuştu.

 

Konuşmalarının ardından UNICEF Proje Sorumlusu Özen Karaca “Toplum Temelli Modeller” hakkında bilgi verdi. Daha sonra “ Toplum Temelli Erken Çocukluk Hizmetleri” konusunda sunum yapıldı. Çalıştayın, iyi örneklerin incelenmesi, soru cevaplar, grup çalışması, grupların sunumu ve değerlendirmeyle devam edeceği bildirildi.

 Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi ProjesiOkul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi ProjesiOkul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi ProjesiOkul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi ProjesiOkul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi

Fırat Mah. 934 Sk. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Blok No2 Merkez AĞRI - 0(472) 280 94 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.