AĞRI İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SBS Öncesi Tavsiyeler

İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, ´Seviye Belirleme Sınavı´na (SBS) katılacak olan adaylara, sınava iki gün kala ders çalışmayı bırakmaları önerisinde bulundu.
SBS Öncesi Tavsiyeler

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ FATİH BAŞAK:

 

- “SINAVI KAZANMAK BU HAYATIN TEK VE VAZGEÇİLMEZ AMACI DEĞİL”

 

- “MORAL BOZUKLUĞUNU AŞABİLMEK İÇİN SINAVI KAZANACAĞINIZI, OKUDUĞUNUZ ALANDA BAŞARILI OLACAĞINIZI DÜŞÜNÜN”

 

- “ADAYLAR, SINAVA İKİ GÜN KALA DERS ÇALIŞMAYI BIRAKMALI. BU DURUM, KARIŞTIRMA TELAŞINI ORTADAN KALDIRIR VE GENÇLERİN AKILLARINDA KALAN BİLGİLERİ DAHA İYİ KULLANABİLMELERİNE OLANAK SAĞLAR”

 

İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, ´Seviye Belirleme Sınavı´na (SBS) katılacak olan adaylara, sınava iki gün kala ders çalışmayı bırakmaları önerisinde bulundu.

 

Başak, bu durumun öğrencilerin telaşını ortadan kaldıracağı gibi akıllarında kalan bilgileri daha iyi kullanabilmelerine de olanak sağlayacağını söyledi.

 

08 Haziran 2013 tarihinde Türkiye genelinde olduğu gibi Ağrı´da da yapılacak olan; SBS ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Başak, adayların istediği okula girebilmesi için yıl boyunca göstermiş olduğu çabayı, edindiği bilgi birikimini sınav anına yansıtabilmesi noktasında anne ve babalara olduğu gibi sınav günü ve saatinde tüm vatandaşlara önemli görevler düştüğünü anlattı.

 

Başak, “Çocuklarımıza karşı olan görevlerimiz; aile bütçemizi zorlayarak, onlara en iyi eğitim imkanını sağlamak, güzel bir çalışma ortamı hazırlamakla sınırlı değil. Çocuklarımızın geleceğini belirleyecek bir sınava gireceği için bir kaygı yaşamaları çok normaldir. Normal olmayansa; ´Sınavı kazanamazsam anne ve babama ne derim?´ şeklinde özetlenebilecek kaygıdır” dedi.

 

“BAŞARIYA OLUMLU OLMAYAN KAYGIYLA BAŞA ÇIKABİLMEK ÇOK ZOR”

 

Çocuğun başarısını olumsuz etkileyebilecek bu kaygının nedeniyse; anne ve babaların bilerek veya bilmeyerek uyguladığı eğitim yaklaşımı olduğunu savunan Başak, ebeveynlere bir dizi uyarılarda da bulundu.

 

Çok küçük yaştan itibaren çocuklarından yüksek bir başarı beklentisi içine girilmesi, onların hatalarını düzeltme adına çocuğun eleştirilmesinin yanı sıra dayak, hırpalama gibi cezalarla çocuğun eğitilmesi gibi durumların, çocuğun kendine olan güvenini zayıflatacağı uyarısında bulunan Başak, buna bağlı olarak ortaya çıkan kaygı, başarıya olumlu katkısı olmayan kaygı olduğu gibi bununla başa çıkılmasının da çok zor olduğunu anlattı.

 

“SINAVI KAZANMAK; HAYATIN TEK VE VAZGEÇİLMEZ AMACI DEĞİL”

 

Başak, “Çocukların sınavlara hazırlandıkları sırada anne-babalara düşen en önemli görev; çocuklarının çalışma isteğini arttırmak ve onu çalışmaya teşvik etmek için kaygı yükseltici yaklaşım ve tutumlardan kaçınmaktır. ´Bu kadar çalışmayla kazanamazsın´, ´Bu kafayla gidersen zor kazanırsın´, ´Amcanın oğlu falanca yeri kazandı bakalım sen ne yapacaksın?´ türünden yaklaşımlar çocuğumuzu çalışmaya teşvik etmez tam tersine, yükselen kaygı sebebiyle onu adeta kıpırdayamaz duruma getirir” diye konuştu.

 

SBS´ye girecek öğrencilere de seslenen Başak, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Bir yıl boyunca, gireceğiniz sınavın sizin için ne kadar önemli olduğunu bilerek hazırlandınız, çok çalıştınız, çok yoruldunuz. Sınavda başarılı olacağınıza yürekten inanıyorum. Ama şunu da asla unutmayın sınavı kazanmak bu hayatın tek ve vazgeçilmez amacı değildir. Sınav öncesi ve sınav esnasında yapılması gerekenlerle ilgili uzmanların uyarılarına kulak verin.”

 

“SINAVI KAZANACAĞINIZI DÜŞÜNÜP MORAL BOZUKLUĞUNU AŞABİLİRSİNİZ”

 

Öğrencilerin zaman zaman sınavı kazanamayacağını düşünüp, bir moral bozukluğu yaşayabileceğini dile getiren Başak, bu durumun aşılabilmesi için adayların sınavı kazanacağı ve okuduğu dalda başarılı olacağını hayal etmesi tavsiyesinde bulundu.

 

Sınavdan önceki akşam çok hafif bir yemek yenilerek, her zamanki saatte yatılmasını da öneren Başak, sabah erken kalkabilmek için erken yatan gençlerinse, heyecandan uyuyamayacağı gibi sabaha kadar da yatakta dönüp duracağını ve buna bağlı olarak da uykusuz kalacağını söyledi.

 

Sınava giderken ders çalışılmasının; öğrencilerin aklını karıştıracağı gibi kaygı yaşamasına neden olacağının altını çizen Başak, sınava sakin ve rahat girmenin de yapılacak en doğru davranış olacağını savundu.

 

Sınavdan iki gün önce ders çalışılmasının bırakılmasını öneren Başak, birçok gencin son güne kadar ders çalışmayı sürdürmesine rağmen söz konusu çalışmanın verimli olmadığını ve günün telaşıyla her şeyi karmakarışık bir hal alacağını dile getirdi.

 

“ÖĞRENCİLER SINAVDAN İKİ GÜN ÖNCE DERS ÇALIŞMAYI BIRAKMALI”

 

Başak, “Sınavdan iki gün önce derslerin bırakılması; karıştırma telaşını ortadan kaldırır ve gençlerin akıllarında kalan bilgileri daha iyi kullanabilmelerine olanak sağlar. Sınavdan iki gün önce çalışmayı bırakan gençlerin açık havada bolca yürüyüş yapmaları, arkadaşlarıyla beraber vakit geçirmeleri ve sinemaya giderek sınav heyecanını atmaları; onlara yardımcı olacaktır” ifadesini kullandı.

 

8 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan SBS´nin çocukların geleceği açısından oldukça önemli olduğunu belirten Başak, bu nedenle de sınav günü ve sınav saatinde okulların yakınlarında gürültü yapılmaması, yüksek sesle müzik dinlenilmemesi çağrısında bulundu.

 

Başak, “Sınav saatlerinde sürücülerimizin kornalarını kullanmamalarını, toplu taşıma araçlarındaki görevlilerin, sınava gireceği okulları arayan çocuklarımıza yardımcı olmaları çocuklarımızın ve dolayısıyla ilimizin sınavda başarılı olmasında önemli katkısı olacaktır. Vatandaşlarımızın ve ilgililerin sınava girecek sevgili yavrularımıza destek olacaklarına inanıyor şimdiden hepsine teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

Fırat Mah. 934 Sk. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Blok No2 Merkez AĞRI - 0(472) 280 94 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.