KORKMUYORUM! YALNIZ DEĞİLİM PROJESİ
798
01:14
03.04.2018

İhmal ve İstismar mağduru çocukların olay sonrasında yaşadıkları suçluluk duygusunun azaltılması ve psikolojik destek sağlanması, okul müdürü, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin ihmal ve istismar mağduru olan çocuğa yaklaşım tarzında farkındalık kazandırılması ve bağımlılıkla mücadele konularında toplumu bilinçlendirmek amacıyla hazırlanan programa konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahar Gökler ve Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği üyesi avukat Hatice Kaynak katıldı.

 Kültür ve Kongre Merkezi Osmanlı Salonunda düzenlenen programa Vali Süleyman Elban, Tugay Komutanı Ahmet Ömercikli, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, İl Emniyet Müdürü Kenan Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Turan, IC Vakfı Müdürü Dr. Meral Dinçer, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özlem Çeçen, şube müdürü Murat Karakurt, kurum müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

 Programda konuşan Vali Süleyman Elban, ülkemizin ve toplumumuzun temel taşının aile olduğunu ve geçen zaman içerinde bu büyük ailede ciddi erozyonların görülmeye başlandığını söyledi.

 “Çocuk istismarı sorunu ve bağımlılıklarla mücadele konusu tek başına bir kurumun, bir şehrin hatta tek başına bir ülkenin bile konusu olamaz” diyen Vali Elban, “Bir bütün olarak dünya toplumu bu sorunlarla mücadele etmeli. Bu mücadele yürütülürken de her kişi, her aile, her kurum ve her ülke kendi üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket etmeli. Sağlıklı bir aile, sağlık bir nesil ve sağlıklı bir gelecek istiyorsak bu mücadeleyi hep birlikte yürütmemiz gerekiyor.” dedi.

 İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, projede emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında; “Geleceğimizin teminatı olan çocuk ve gençlerin her yönden sağlıklı yetişmeleri, kişi ve toplumun sağlam temeller üzerinde inşası için çok önemlidir. İhmal ve istismar ya da çocuğun masumiyetinin kötüye kullanılması toplumsal bir sorun ve kaçınılmaz bir çöküşün, dağılıp yok olmanın emareleridir.” dedi.

 “Güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderilen bir Peygamberin ümmeti olarak Bizler nasıl yaşarsak çocuklarımız bizlerden öyle yaşamayı öğrenir, çocuklarımızdan ancak verebildiklerimiz kadarını bekleyebiliriz.” diyen Prof. Dr. Karabulut konuşmasını şu şekilde sürdürdü “Ebeveyn olarak öğrenmemiz gereken en önemli şey, ‘çocuklarımıza güvenmek.’ Eğer çocuklarınıza güvenirseniz ve bu değeri onlara verirseniz; onlar da kendilerine güvenmeyi öğrenecekler.”

 Programda konuşan IC Vakfı Müdürü Dr. Meral Dinçer, “Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını 0-18 yaş grubundaki çocuğun hayatına, sağlığına, gelişimine, güven, sorumluluk ve becerileri ile onlarla ilgili anlardaki değerlerine zarar vermek şeklinde tanımlıyor.” dedi.

 “Çocuklar yaşadıklarını neden anlatamıyorlar?” diyen Dr. Dinçer, çocukların bu durumu nasıl anlatacaklarını bilmediklerini ve başlarına gelen bu kötü şeylerden kendilerini koruyamadıkları için ebeveynleri tarafından suçlanmaktan ve cezalandırılmaktan korktuklarını, arkadaşları tarafından dışlanmaktan çekindiklerini söyledi.

 Gerçekleştirilen projenin farkındalık yaratması bakımından çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Dinçer, Ağrı’da çocuk istismarı ve bağımlılıkla Mücadele konusunda yürütülen bu projenin birçok şehre ve kuruluşa örnek olacağına inandığını söyledi.

 Program, Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahar Gökler’in “Çocuk İhmali, İstismarı ve Önleme Yaklaşımları” Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği üyesi avukat Hatice Kaynak’ın “Hukuk ve Sosyal Hizmet Açısından İhmal ve İstismara Uğramış Çocuğun Korunması” başlıklı sunumlarının ardından sona erdi.

Recep ÇİRİK; Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu

03-04-201803-04-201803-04-201803-04-201803-04-201803-04-201803-04-201803-04-201803-04-201803-04-201803-04-201803-04-2018

Yayın Tarihi: 03.04.2018